Qbit-Jedox_kunstig_intelligens

Gør Kunstig Intelligens interessant for Business Intelligence og Finansiel Planning & Analyse

Trending Technologies for BI & Financial Planning og Analyse

I sidste nyhedsbrev berørte vi, hvordan mennesker er den drivende kraft bag den digitale transformation og hvordan det kan understøttes af kunstig intelligens og machine learning. Vi tog også et kig på, hvordan FP&A og Business Intelligence eksperter begynder at kunne trække brugbare værdier ud af Enterprise Performance Management teknologier.

Analytisk evolution i Enterprise in Performance Management

For omkring 15 år siden blev Enterprise Performance Management (EPM) introduceret som en overbygning til Business Intelligence (BI), et nyt koncept, der adresserer den voksende kompleksitet og problemer med at administrere virksomhedens performance med regneark. Første-generations EPM-softwareværktøjer gjorde det muligt for almindelige forretningsbrugere at se deres data fra forskellige vinkler og gemme dem sikkert i en database designet til mere fleksibelt brug af budget, forecast, analyse og rapportering. Sammenlignet med i dag, var analyser ofte begrænset til at beskrive tidligere hændelser/scenarier, dermed navnet, descriptive analysis.

Siden da, er mængden af data eksploderet, analyse performance er steget og lagringsmulighederne er faldet i pris. Advanced analytics matcher nu næste generations krav. Den behandler hurtigt store mængder data både fra interne og eksterne kilder, så brugerne kan genkende mønstre og få dybere indsigt i informationer til at træffe bedre beslutninger.

Predicitve analytics er et aspekt af avanceret analyse, der vil være afgørende for at drive effektivitet og innovation. Den kører statistikker og algoritmer (også kendt som data-mining) på masser af historisk data for at beregne sandsynligheder og fremtidige begivenheder. Moderne prognoser afhænger for eksempel meget af predicitve analytics.

Fremadrettet vil vi i stigende grad se BI og Enterprise Performance Management-værktøjer til økonomisk forecast og analyse, der med kunstig intelligens, giver kunder forbedrede muligheder til at forudsige fremtidige forretningsresultater og til at anbefale initiativer og forbedringer. Dette er kendt som Predictive analytics.

Analytisk revolution med kunstig intelligens og machine learning

Også når det ikke handler om business intelligence og EPM, er der i dag meget stor interesse omkring, hvordan vi kan bruge kunstig intelligens og machine learning. Kunstig intelligens (KI), er hvilken som helst teknologi, der tillader en maskine at efterligne menneskelig intelligens, betydende at den tænker og forstår verdenen som et rigtigt menneske. Konceptet med kunstig intelligens har været her siden de sene 1950ere, men mistede hurtigt sin relevans, da tiden og teknologien simpelthen nok ikke var moden nok.

Med den i dag ubegrænsede tilgængelighed, faldende prisudvikling på processorkraft og de store mængder data, der venter på at blive analyseret, er kunstig intelligens ikke længere kun noget fra en science fiction-roman eller på det spæde forskningsstadie. Mulighederne for at udnytte KI er tilsyneladende uendelige. Kunstig intelligens vil være en game-changer; ikke kun for virksomhederne, men også for samfundet som helhed i løbet af det næste årti.

Machine learning har spændende innovationer indenfor KI. Det omfatter specifikke algoritmer, der gør det muligt for en computer at behandle oplysninger, udlede resultater og derefter anvende dem som en del af en løbende forbedringscyklus. Det betyder, at computeren ikke længere skal programmeres til at udføre en meget specifik opgave. I stedet kan computeren lære sig selv at træffe beslutninger og løse problemer på egen hånd.

Machine learning og især, deep learning, kræver imidlertid store mængder af valide data på niveau med Google eller Amazon. Som også er ”brændstoffet” bag det futuristiske gennembrud som selvkørende biler. Kort sagt, er det ekstremt avancerede analyser.

GPU Accelerated Computing and Data Integration Technologies support AI

Jedox er også i gang med at indarbejde AI (Artificial Intelligence) og funktioner fra machine learning. Jedox kunder, anvender i dag den fleksible, tværgående Jedox softwareplatform til at tilpasse budgetter, planer og prognoser mellem økonomi og driften.

Jedox er i en unik position til at drive kunstig intelligens med GPU accelereret databehandling, som bidrager til en yderligere og hurtigere performance, til analyse af store data sæt, som tillæg til den i forvejen højt-ydende in-memory database motor. Jedox data-integrationsværktøj og pre-built data forbindelser gør det nemt at sammenkøre data fra flere forskellige kilder.
Jedox data connector, samler data fra interne systemer såsom ERP og CRM, og integreres med ekstern datakilde, for at identificere de mest relevante driveres og trends.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen